top of page
Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Avukatlık Ücreti Nedir?


Avukatlık asgari ücret tarifesine göre avukatlık ücreti, bu tarifede yazılı miktardan az ve üç katından çok olamaz. Bu ücretin belirlenmesinde, avukatın emeği, çabası, işin önemi, niteliği ve davanın süresi göz önünde tutulur. Davanız gereği tuttuğunuz avukatın ücreti size aittir. Ancak her mahkeme davası kabul olunan avukat lehine bir vekalet ücretine hükmeder. Bu vekalet ücretini davayı kaybeden taraf davayı kazanan tarafa öder. Bu ücret sizin avukatınızla aranızdaki özel borç ilişkisinden kaynaklanan ücretten ayrıdır.


Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?


Türk hukukunda avukatla temsil zorunluluğu yoktur. Ancak telafisi olmayan zararların oluşmasını engellemek için ve hak kayıplarını önlemek amacıyla hukuki konularda gerekli bilgi ve tecrübeye sahip bir avukata danışmanızda fayda vardır. Öte yandan Ceza Muhakemesi Kanununa göre sanık veya şüphelinin talebi üzerine Barodan müdafii tayin edilir. Şüpheli veya sanığın; çocuk olması (18 yaşından küçükler), kendisine savunamayacak derecede malul,sağır ve dilsiz olmaları halinde şüpheli veya sanığın talebi olmaksızın müdafii görevlendirilir. Yine şüpheli veya sanığın talebi olmaksızın isnad edilen suçun alt sınırının 5 yıldan fazla olması sebebiyle Baro tarafından müdafii atanır.


Dava Masraflarını Kim Öder?


Hukuk davalarında dava açılırken davayı açan taraf dava masraf, harç ve giderleri peşin olarak mahkeme veznesine yatırmak zorundadır. Ancak bu yargılama harç ve giderleri ile vekalet ücreti dava sonucunda davayı kaybeden tarafa yüklenir. Davayı kaybeden taraf bu ücretleri kazanan tarafa ödemekle yükümlüdür.


Kiracımı Nasıl Tahliye Edebilirim?


Bir kira dönemi içinde kirayı ödemeyip temerrüde düşmüş olması sebebiyle iki kez haklı ihtar gönderdikten sonra Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılabilir. Bir diğer seçenek olarak tahliye talepli icra takibi başlatılabilir.


Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB) Nedir?


Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması, dava sonucunda suçu işlediği sabit görülen sanık hakkında verilen hükmün infaz edilmeyip 5 yıllık denetim süresi boyunca kasıtlı bir suç işlemezse ceza kararının ortadan kaldırılmasına ve davanın düşmesine yönelik bir uygulamadır. Mahkeme tarafından suç işlediğine hükmedilen kişinin, medeni, siyasi veya özel yaşamına hiçbir kısıtlama getirmeden sanığa ikinci bir şans tanınmasıdır.

©2023, Backwork tarafından kurulmuştur.
bottom of page